Poreč info

Poreč je grad istinske gostoljubivosti i bogate turističke tradicije. Smješten na zapadnoj obali istarskog poluotoka obiluje čistim morem i plažama kao stvorenim da vam ukradu topli ljetni dan. Stara povijesna jezgra grada priča o burnoj prošlosti i velikim kulturama koje su ovdje ostavile svoj trag. Ovaj gradić sporta i kulture prepun ja zelenila uređenih cvjetnih parkova i mirisnih borovih šuma.

Raznolika ponuda smještaja s bogatstvom sportskih i zabavnih sadržaja, najfiniji istarski specijaliteti i toplina nasmijanih domaćina pretvorili su Poreč u jedan od najatraktivnijih gradova hrvatskog turizma.

 

Poreč povijest i kultura

Cijeli porečki stari grad obilježen je vladavinama velikih kultura. Šetnja stoljećima starim uličicama vodi i do trga Marafor na kojem je u antičko doba bio forum. Do danas je djelomice sačuvan njegov originalan pločnik pa neke kuće na trgu nemaju temelja jer su izgrađene neposredno na pločniku foruma. Središnja porečka ulica Decumanus sačuvana je još iz doba kada je Poreč bio prapovijesna luka.Uz muzeje i galerije smještene u prekrasnim gradskim palačama, svakako treba posjetiti Eufrazijevu baziliku. Blještavi mozaici, kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve, idu u red najljepših sačuvanih djela bizantskeumjetnosti. Ta dalekonajpoznatija znamenitost Poreča predstavlja rijedak očuvani primjerak ranokršćanskog graditeljstva koji je i UNESCO prepoznao i zaštitio.